Emotieregulering

Als je verkramping, spanning, stress, je geblokkeerd voelt of een muurtje hebt opgetrokken zit je levensenergie vast, het stroomt niet meer. Door de emoties door je lichaam te laten stromen lost de blokkade op en kan je levensenergie weer gaan stromen.  

Ik ontplofte! Ik werd al een tijdje genegeerd en kon het in eerste instantie bij de ander laten (dacht ik maar dat bleek een opgetrokken muurtje te zijn geweest) en ineens werd ik erdoor getriggerd. In a split second voelde ik de ingehouden woede alsnog opborrelen en ontplofte ik. Al mijn frustraties kwamen eruit. Dat luchtte voor even op maar er zat nog steeds enorm veel energie en onrust in mijn lijf.

Als je verkramping, spanning, stress, je geblokkeerd voelt of een muurtje hebt opgetrokken zit je levensenergie vast, het stroomt niet meer. De meesten van ons hebben geleerd onze emoties op te kroppen of te vermijden en soms ontploffen we dan uiteindelijk nog. Maar wat doet een dier die stress heeft ervaren? Die trilt of schudt een poosje en is dan de spanning in zijn lichaam direct kwijt, het wordt nergens opgeslagen of vastgezet. 

Emoties zijn Energy-in-motion, E-motion, en door de emoties door je lichaam te laten stromen lost de verkramping/blokkade op en kan je levensenergie weer gaan stromen.  

Je hebt ooit iets meegemaakt (je werd als baby’tje alleen gelaten terwijl je erg moest huilen), waarop jij onbewust iets hebt geconcludeerd (ik ben helemaal alleen, er is niemand voor mij, ik ben niet de moeite waard, ik ga dood) en dat is zich gaan manifesteren in je lijf en blokkeert je levensenergie.

Eckhart Tolle noemt die manifestatie in je lichaam het pijnlichaam. Hij zegt daarover: 

‘Elke emotionele pijn laat een restje achter in je lichaam. Het vermengt zich met pijn uit het verleden en nestelt zich in je geest en lichaam, het pijnlichaam. Het pijnlichaam kan sluimeren of constant actief zijn. Gebeurtenissen die resoneren met pijn uit het verleden activeren het pijnlichaam. Het kan vormen aannemen van ontevredenheid, angst, boosheid, somberheid en ziekte.’ 

Behalve dat je je onbewuste overtuigingen en conclusies (in het voorbeeld: ik ben niet de moeite waard enz.) hierover kunt onderzoeken (zie mijn blog: Onderzoek je reactiepatronen) kun je daarnaast ook je emoties leren reguleren. Zeker als de emoties langzaam oplopen of al heel erg hoog zitten is het erg fijn om jezelf te ontladen. Je kunt je ontladen door enorm uit te vallen tegen een ander zoals ik deed en dat lucht ook wel voor even op maar is vaak niet zo handig of efficiënt om te doen. Vaker nog zitten emoties juist diep verstopt onder die verkramping en is het fijn om ze bewust en regelmatig naar de oppervlakte te laten komen en zo te voorkomen dat je regelmatig uit je slof schiet of nog meer stress gaat vasthouden in je lijf. Na ontlading volgt altijd verruiming in je lijf en verheldering in je hoofd. 

Zelf ontlaad ik iedere dag wel eventjes. Door kort te trillen, door te zuchten en geluid maken, door alles door me heen te laten gaan wat zich aandient, mij af te stemmen en te laten leiden door wat mijn lichaam wil doen. Ik geef mezelf toestemming dit te mogen ervaren, niks gek te vinden, het er gewoon te laten zijn. Meestal zijn er geen woorden bij, dan weet ik dat mijn pijnlichaam restjes pijn aan het releasen is, meer niet. Meestal gaat dit releasen vanzelf, soms zoek ik het bewust op als ik voel dat ik vast zit of dat de emoties erg hoog zitten.

Emotieregulering kan je, naast het ruime gevoel na het ontladen, ook veel informatie opleveren waardoor je je  bewustwording vergroot. Emoties komen vaak naar boven door het gedrag van een ander. Een woord, gebaar, of iets wat hij of zij juist niet doet kan een trigger zijn waardoor bij jou iets wordt geraakt. Triggers zeggen niks over de ander en alles over jou. Het is zeer interessant om te kijken waardoor die emotie naar boven komen. Als je weet wat je triggers zijn kun je je gedrag beter verklaren en uiteindelijk ook kiezen voor ander gedrag in het hier en nu. 

Emoties en fysieke sensaties kunnen je zo de weg wijzen naar meer zelfzorg en zelfliefde.

Riding the wave!

Het navigeren op de golven van je emoties door te ontladen noemen we ook wel: riding the wave. Hoe doe je dat nadat je merkt dat je getriggerd bent geraakt, je emoties voelt borrelen onder de oppervlakte of je bewust bent van een spanning, stress, angst of een blokkade?

  1. Zorg dat je je veilig voelt, op een veilige plek bent. Eventueel samen met iemand die je vertrouwt.
  2. Je zet al je gedachten stil, de enige gedachten die er wel ‘mogen’ zijn, zijn de liefdevolle en geruststellende gedachten van je innerlijke moeder die je wil troosten en aanmoedigen.
  3. Observeer je lichaam. Door de observator te zijn zorg je er al voor dat je meer naar jezelf kunt kijken dan dat je je helemaal in de emotie verliest.
  4. Ga met al je aandacht en energie naar die plek in je lichaam toe waar je een fysieke sensatie ervaart. Leg je handen op die plek.
  5. Geef je over en laat je lichaam doen wat nodig is om de energie van de emotie door je lijf te laten stromen tot het weer rustig wordt. Dit kan van alles zijn: bewegen, trillen, shaken, klapperen van je kaak, staren, stampen, huilen, kotsneigingen, schreeuwen, je kunt kou of warmte ervaren. Deze energie komt in golven. Na heftige bewegingen komt er rust en daarna vaak weer heftiger releases enz. You are riding the waves!
  6. Weet dat echte emoties,
  7. Als er nog emoties komen herhaal dit net zo lang tot je voelt dat het echt klaar is.
  8. Als je lijf echt klaar is dan voel je vanzelf ruimte, ontspanning, warmte o.i.d in je lijf.
  9. Er ontstaat helderheid in je hoofd, je kunt weer bedenken, voelen, weten wat je nodig hebt.

Weerstand bij riding the wave.

Als je weerstand voelt om dit te doen (je hebt helemaal geen zin om dat te doen, ‘bekijk het maar, ander keertje wel’) maar je voelt ook dat er wat ontladen mag worden , bén dan gewoon met die weerstand. Zet je hoofd stil en voel maar waar je die weerstand voelt in je lichaam. Het kan zijn dat je de weerstand in je buik voelt, of je keel of ergens anders. Leg je handen dan op die plek en ga met al je aandacht naar die plek toe. Geef jezelf toestemming om alles wat opkomt er te laten zijn en wees lief voor jezelf.

Het kan zijn dat het alsnog een ontlading wordt maar het kan ook bij wat fysieke sensaties blijven. Zie het als oefenen met voelen, als een experiment. Wees lief voor jezelf, ook als er niks gebeurt.

Weet dat je jezelf kunt dragen, je bent nu immers volwassen. Gevoelens duren nooit langer dan 90 seconden (echt waar!) mits je het verhaal (gedachten en overtuigingen) niet vasthoudt. Drama en verhalen over verleden en toekomst houden ons langer in emoties vast. Gevoelens gaan altijd voorbij. Een bekend gezegde is: This too shall pass, ook dit gaat voorbij. Herhaal dit eventueel hardop. Heb vertrouwen dat je er altijd weer uitkomt, want dat doe je.

Alles is tijdelijk. Emoties, gedachten, mensen en landschappen.
Raak er niet aan gehecht, maar stroom erin mee.

In de training ‘Van zorgen voor leerlingen naar zorgen voor jezelf!’ staat een oefening beschreven waardoor je nog meer inzicht krijgt in je emoties en triggers. Hierdoor word je bewuster worden van wat jou drijft, waar je gedrag vandaan komt. Je zult merken dat als je dit vaak oefent je steeds meer waarnemer van je emoties zult worden en je minder door je emoties zult laten lijden. Uiteindelijk geeft dit rust en ruimte in je lijf en leven.

Een andere manier van emotieregulering is EFT, een eenvoudige kloptechniek waarmee je door te kloppen op specifieke meridiaan punten je jezelf bevrijdt van emoties, angsten en blokkades. Vraag hier mijn gratis e-book ‘Klop jezelf vrij!’ aan.

Had ik eerder aandacht besteed aan wat er in mij leefde, mijn fysieke sensaties gevoeld en ruimte gegeven aan de opkomende emoties , dan was ik waarschijnlijk niet ontploft. En wat deed ik na die ontploffing? Omdat er nog zoveel energie uit moest ben ik alleen gaan wandelen in de natuur. Ik zocht een rustige plek uit en ging alsnog naar de fysieke sensaties toe. Nadat ik al mijn emoties en oude pijnen had gereleased door te shaken en te schreeuwen, voelde ik meer ruimte ontstaan. Ik kalmeerde en kon naar de situatie kijken zonder mijn verhaal en emoties, beide waren gevoed door oude kindpijnen, waardoor ik mij heel rustig en ontspannen voelde. En ook weer ruimte had om in verbinding te zijn met die ander.

Leave a comment

Name
E-mail
Website
Comment