Wintertijd is Yintijd

Voel je ook dat je wilt cocoonen als de winter aanbreekt? Dat je je wereld kleiner wilt maken door meer thuis te zijn en dat je behoefte hebt aan meer rust en zelfzorg?

Logisch want volgens het ritme van de natuur is de wintertijd de Yintijd. Door daarin mee te gaan laad je je als vrouw weer op voor de lente.

Yintijd

Volgens de taoïsten is medio december het aangewezen moment om voor een periode van 6 weken ‘in yin’ te gaan. De vrouwelijke energie yin (binnen, rust, voelen, rond, zacht en langzaam) als tegenhanger van de mannelijke energie yang (buiten, doen, denken, presteren, verandering, hard en snel). Idealiter zijn deze twee iedere dag in balans. Daarnaast wordt de zomer als yangtijd en de winter als yintijd ervaren.

Met de komst van de winter breekt een periode van verstilling aan. De natuur trekt zich nog verder terug en sommige dieren gaan in winterslaap. Mannelijke yang energie staat op een laag pitje en yin energie neemt aan kracht toe. 

Geef je eraan over in de winter. Als vrouw laad je namelijk op in dit seizoen, terwijl mannen juist in de zomer opladen. Door nu spaarzaam met je energie om te gaan, bouw je een voorraad op waarmee je straks fit aan het voorjaar kunt beginnen.

Als je leeft volgens het ritme van de natuur voel je vanaf medio december de natuurlijke neiging om naar binnen te keren. Je maakt pas op de plaats en zorgt goed voor jezelf. Het leven als ‘vrouw-in-yin’ zou klein, rustig en zacht moeten zijn en daarbij zijn kou en winterse buien de komende tijd misschien wel je beste vrienden. Je wordt uitgenodigd om meer tijd thuis door te brengen waardoor er ruimte ontstaat om los te laten, te herstellen en bezinnen op wat is geweest en wat komen gaat. Dus maak je (t)huis gezellig met warmte en zachtheid. Gebruik vooral zacht, diffuus geel licht, het zorgt onbewust voor een beschermd gevoel en helpt je makkelijker om ‘in yin’ te gaan.

16 tips om je te helpen makkelijker ‘in yin’ te gaan:

 1. Haast je niet.
 2. Houd je handen en voeten warm (zelf gebruik ik een elektrische voetenwarmer).
 3. Vermijd stressvolle situaties. 
 4. Omring jezelf met een kleine groep dierbare mensen.
 5. Zoek elke dag even de natuur op, al is het maar een kwartier.
 6. Vermijd ruimtes met veel prikkels (geluid, licht, enz.) en mensenmassa’s
 7. Luister naar rustige muziek en mantra’s. Hier kun je mijn ‘Sleep in peace’ spotify lijst volgen.
 8. Beoefen yin yoga en yoga nidra. Naast dat ik iedere week een yin yoga les volg in een ruimte die 34 graden is, luister ik naar yoga nidra’s via de app Insight Timer. Of luister ik naar deze yoga nidra die speciaal gemaakt is voor de onderwijsvrouwen die de training ‘Van zorgen voor leerlingen naar zorgen voor jezelf’ volgen.
 9. Brandt etherische oliën zoals lavendel, sinaasappel, bergamot, ylang ylang
 10. Steek (bijenwas) kaarsen aan.
 11. Eet verwarmende verse soepen en gerechten met ingrediënten die verwarmen en goed voor je immuunsysteem zijn. Kijk hier voor mijn favoriete recepten voor Indiase dahl en Arabische auberginesoep.
 12. Eet ‘s avonds het liefst voor 19 uur zodat je met een lege maag gaat slapen.
 13. Blijf ‘s avonds lekker thuis.
 14. Slaap in een donkere, opgeruimde kamer.
 15. Houd social media en je telefoon buiten je slaapkamer.
 16. Zorg dat je bij voorkeur voor 22.00 uur naar bed gaat.

Overnachting en Retraite

Heb je behoefte om even een paar dagen Yin te ervaren en op te laden in een andere omgeving dan ben je van harte welkom in mijn heerlijke huis. Klik hier voor meer informatie en foto’s.

Leave a comment

Name
E-mail
Website
Comment